Bitcoin som betalmedel

Bitcoin vänder upp och ned på mycket när det kommer till investeringar, valutahandel, och faktiskt också vanlig handel. Fler och fler ställen erbjuder kunderna att betala med Bitcoins, men för det måste man ha en plånbok för digital valuta.

Även om elektronisk kommunikation länge har spelat roll för valutahandel och investeringar så har Bitcoin sammanfört finansvärlden och den digitala världen på ett sätt som inte har skådats tidigare, men som vi troligen kommer att se mer av i framtiden.

Det talas mycket om Bitcoin som investeringsform, men det går också att betala med den digitala valutan. För detta behöver man en digital plånbok, en s.k. Bitcoin wallet. Läs mer om hur en Bitcoin wallet fungerar hos BTCX, där du också kan köpa Bitcoins.

För att köpa bitcoin uppsöker du en handelsplats på nätet. Du kan betala med bankgiro, direkt från din internetbank eller i vissa fall till och med genom att swisha över en summa pengar. För att bitcoininnehavet ska kunna föras över till din plånbok måste du ange en bitcoinadress, vilket fungerar på ungefär samma sätt som ett vanligt bankkonto. Dock är det vanligt förekommande att man använder en ny bitcoinadress för varje transaktion som görs. Detta är dock något som hanteras per automatik av din bitcoinplånbok.Bitcoin på tangentbord

YLE skriver att det kommer bli vanligare i framtiden med butiker som accepterar Bitcoin som betalmedel. Det kan innebära en utmaning för myndigheterna, eftersom valutan inte kontrolleras av någon centralbank. Som en entusiast säger i YLEs artikel har den eller de anonyma utvecklare som döljer sig bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto skapat ett system som inte bygger på att de som gör transaktionerna behöver lita på varandra. De behöver bara lita på systemet.

Än så länge är det ganska få som accepterar Bitcoin som betalningsmedel, åtminstone i fysiska butiker. På nätet är det vanligare, och sajten Steam, som säljer dataspel, har länge tillåtit betalningar med Bitcoin. Det är kanske inte så förvånande. Men det finns en frisersalong i Göteborg som tagit emot Bitcoins sedan 2014. Läs mer om den här.