Handla till odlingen

När sommaren snart är här är det dags att inhandla en massa härliga trädgårdsprylar. Även om man bor i stan kan det vara kul att odla och ”urban gardening” är väldigt trendigt just nu. Odla på takterassen, balkongen eller i en låda utanför fönstret.

Något som blivit oerhört trendigt de senaste åren är att odla sina egna grönsaker, kryddor och blommor. Även om man bor i stan ska man börja odla eftersom det finns möjlighet att exempelvis odla på balkongen, uteplatsen eller utanför fönstret. Just ”urban gardening” är så otroligt hett.

Vill odla egen mat4752248-seedlings-growing-in-peat-moss-pots

Varför just ”urban gardening” blivit så populärt är för att den moderna stadsbon vill kunna äta hållbart och ekologiskt, skriver dn.se. Man försöker helt enkelt närma sig bondesamhället, fast i en väldigt liten skala. Ofta är det en övre akademisk medelklass som hakar på den här typen av trender, och att odla i storstaden är inget undantag.

Köp allt som behövs

För att komma igång med sin odling kan man behöva besöka Ikea eller likande för att hitta ställningar, krukor och alla tillbehör som behövs. Sedan är det bara att besöka närmaste plantaffär och inhandla jord, gödsel, plantor, blommor och växter. Har man inte kunskap om hur man odlar finns det massor av bra sidor på nätet som är fullproppade med information om vad som ska odlas när och hur man gör det på bästa sätt. Är det exempelvis potatis man ska odla kan de med fördel förgro inomhus i två veckor innan man sätter ut dem. Är det istället tomater som står på önskelistan vill plantorna gärna ha mycket värme, vatten och näring. De får även gärna ställas på en plats som är solig och vindskyddad.